Prvi  telefon

Još se ne zna  tko je izumio prvi telefon ali riječ telefon prvi je upotrijebio Johann Philipp Reis 1861.Riječ telefon dolazi iz grčke riječi tele što znači udaljenost i riječi fon što znači glas.

A prvi bežični telefon izumio je  Terry Pool 1965. godine.Telefoni koji rade na frekvenciji od 2,4 GHz se često miješaju s određenim bežičnim mrežnim protokolima (802.11b/g) jer koriste istu frekvenciju. Danas je doseg bežičnih telefona obično par stotina metara.
Prvi bežični telefon
Donedavno, kad bi se reklo telefon, uglavnom bi se mislilo na fiksni telefon. Bežični i mobilni telefoni sad su ustaljeni širom svijeta, pri čemu se od mobilnih telefona čak očekuje da na kraju potpuno zamijene "tradicionalne", fiksne telefone.
Izgled fiksnih telefona u povijesti

Razvoj telefona  kroz povijest

Telefoni koji rade na frekvenciji od 2,4 GHz se često miješaju s određenim bežičnim mrežnim protokolima (802.11b/g) jer koriste istu frekvenciju. Danas je doseg bežičnih telefona obično par stotina metara.
Krajem 1970-ih nekoliko mobilnih telefonskih mreža djelovalo je diljem svijeta. Godine 1983. pokrenut je napredni sustav mobilnog telefona (AMPS), koji nudi standardiziranu tehnologiju koja omogućuje prenosivost korisnicima daleko iznad osobnog prebivališta ili ureda. Ovi analogni stanični sustavi razvili su se u digitalne mreže s boljom sigurnošću, većim kapacitetom, boljem regionalnom pokrivenošću i nižim troškovima.
Rani telefoni su tehnički bili različiti. Neki su koristili vodeni mikrofon, neki su imali metalnu dijafragmu koja je izazvala struju u elektromagnetskoj runi oko trajnog magneta, a neki su bili dinamični - njihova dijafragma vibrira zavojnicu žice na polju trajnog magneta ili spirala vibrira membranu.
Kako telefoni izgledaju danas

© 2023 by Marija Uranija. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now